Svenska e-handlare skyldiga att sälja till hela EU

EU-parlamentet har röstat igenom förslaget att alla e-handlare ska vara skyldiga att sälja till kunder i alla länder i unionen. Därmed förbjuds så kallad geoblockering som baseras på var besökaren befinner sig rent geografiskt. och den nya lagen kommer att träda i kraft under 2018.

Många som arbetar med e-handel är allt annat än glada över detta, främst för att det kan bli svårt att tillämpa rent praktiskt. Ett förbud mot geoblockering innebär att en kund i ett EU-land inte får hindras från att beställa en vara eller tjänst från en onlinebutik i ett annat land, och inte heller ska bli omdirigerade till andra webbplatser eller tvingas betala oskäliga extraavgifter. MEN e-handlare åläggs däremot inte leveranskrav, utan kan hänvisa till uthämtning i fysisk butik eller lager i vilket EU-land som helst – med andra ord går det alltså att kringgå ”jobbiga” leveranser genom att göra det så krångligt och dyrt som möjligt för kunden.

Lagen omfattar som sagt inte bara köp av varor via nätet inom EU utan även tjänster som exempelvis hotellbokningar, köp av biljetter till olika evenemang etc. Undantag görs däremot för en hel del tjänster som innefattar upphovsrättsskyddat innehåll (streaming av musik, film, onlinespel och liknande) men EU har lagt in en klausul om att man ska se över även dessa områden inom två år och besluta om lagstiftningen bör inkludera även dessa.

Gränserna suddas ut och allt fler köper det de vill ha från andra länder. (UPS studie sommaren 2017.) Det är inte längre så viktigt var shoppen ligger någonstans om de har det kunden vill ha till ett rimligt pris. Och är produkten unik, så spelar inte heller det rimliga priset någon roll längre. Så vi behöver tänka igenom värdet av att öppna upp våra e-shoppar till andra kunder än svenska för att ta del av den nya marknaden som ligger där och väntar.

0
Comments

Lämna ett svar

© 2001 - 2023 ~ wiweco - webdesign och affärskonsultering
“Problems are opportunities in work clothes” Henry J. Kaiser